Rejs I Østeuropa – 6 Ideer Til Gode Rejsemål

Rejs I Østeuropa – 6 Ideer Til Gode Rejsemål

august 19, 2019 0 Af dccd.dk

Østeuropa er kronisk undervurderet som rejsemål. Det skyldes helt sikkert den kolde krig, perioden fra 1950 til Sovjetunionens opløsning i 91. I denne tid var alt øst for jerntæppet mere eller mindre lukket land. Ikke så meget fysisk. Vi kunne sagtens rejse til Østeuropa, endda Rusland, som turister.

Men det var generelt set ikke særligt attraktive feriemål. Delt til rette, dels til urette. En stor del af den manglende entusiasme for at udforske Østeuropa var simpelthen politisk propaganda. Ikke kun deres, men også vores. Vesten var lige så gennemsyret med politisk propaganda som Sovjet blokken. Fidussen er, i hjemlandet hedder propaganda altid ”information”.

Tiden har forandret sig, og det har Østeuropa også

En anden grund var den kommunistiske arbejdsmentalitet der prægede Østeuropa. Turister blev ikke set som en velsignelse, men som en forstyrrelse i en ellers doven hverdag. Det skete typisk i restauranter, hoteller, og andre steder hvor service folk og turister mødtes. Lønnen for fx en restauranttjener var nemlig den samme, om der var gæster eller ej.

Sådan er det for længst ikke mere. Jerntæppet er faldet, og den kommunistiske laissez faire mentalitet er fordampet. Tilbage er nogle fantastiske lande med en fuld palet af herlige feriemål.

Balkan, Østeuropas vilde Vest

Balkan er det område modsat Italien, mellem Grækenland, Rumænien, Ungarn og Østrig. De typiske Balkanlande er:

  • Slovenien
  • Kroatien
  • Serbien
  • Montenegro
  • Albanien
  • Makedonien

Stort set er det det tidligere Jugoslavien, inklusive dele af Bulgarien, Rumænien og Transsylvanien. Transsylvanien er mest kendt som Draculas hjemmebane. Det meste af området ligger faktisk i Ungarn, men tæller til Balkan. Balkan er nemlig også geografisk set et sammenhængende bjergområde.

Der har indtil for hundrede år siden hersket en stamme- og klanstruktur som har modsat sig central styring igennem århundreder.

På den anden side er Balkanlandene berømte for gæstevenlighed. Overfor hinanden, kan der være spændinger. Men overfor besøgende turister har Balkanfolkene en lang tradition for at være ekstremt imødekommende og gæstevenlige.

Balkanlandende byder også både på felt fantastiske natur- og kulturoplevelser. Der findes både nogle af Europas sidste urørte naturområder samt nogle af Europas ældste kulturbyer.

Bulgarien, en ferskvandsperle

Bulgarien er dels en del af Balkan området. I denne bjergrige del af landet kan du opleve landsbyer hvor tiden er stået stille i 500 år. Det er et relativ fattigt land, men naturen og menneskene er storslående.

Den mest kendte og populære del af Bulgarien er Sortehavskysten. Her vil du finde en veludviklet turisme sektor. Der er alt fra 5 stjernede badehoteller til billige backpacker herberger. Livet er billigt, men sker i høj fart.

Polen, Ukraine, Rumænien

Også her kan du finde lidt af hvert. Polen er både topmoderne og sentimentalt gammeldags. Det kommer helt an hvor i landet du befinder dig. Der er også fantastiske skiområder som bliver til alpine vandreområder om sommeren.

Ukraine er mest kendt for den seneste konflikt med Rusland. Men det er faktisk kun den østlige del, hvor der kan være problemer. Den vestlige del af landet er fredelig og turistvenlig.

Rumænien er altid en rejse værd. Det minder lidt om Grækenland, men også Rusland og befinder sig vel et sted imellem. De elsker grandiose monumenter. Som turist kan du glæde dig over en udmærket gæstevenlighed. Ellers er det et land for nysgerrige opdagelsesrejsende.